The map is not the territory
Een aantal jaar geleden zou ik met een vriendin een roadtrip naar Zuid-Frankrijk maken. Doel: Carcassonne, waarbij de reis erheen de bestemming was. We zouden de tolwegen links laten liggen en stoppen waar ons dat uitkwam. Gewapend met een TomTom gingen we dit avontuur aan. We waren nog geen 5 kilometer onderweg toen bleek dat heel Europa erin stond, behalve….. Jep, Frankrijk.
Maar we hadden wel een wegenkaart van Frankrijk bij ons, dus moderne vrouwen die we zijn, besloten we onze trip gewoon al kaartlezend te gaan doen.
Het kaartlezen ging uitstekend, maar iedereen die ooit in Frankrijk geweest is, weet dat de bewegwijzering daar niet altijd even accuraat is. Doorgaande afslagloze wegen die ineens een ander nummer kregen. Weggetjes die afgesloten waren, ineens ophielden te bestaan of om het dorp heenliepen in plaats van er dóórheen, zoals de kaart aangaf.
Voor sommigen zal dit klinken als een ware navigatiehel, maar wij vonden het een fantastisch avontuur en we waren zo blij dat we die Tomtom niet konden gebruiken. We hebben Carcassonne nooit bereikt, maar wel een fantastische week gehad.
Ondanks dat het allemaal niet volgens plan verliep, dat de ‘territory’ er anders uitzag dan de ‘map’ ons deed vermoeden hebben we toch de verlangde roadtrip gemaakt. Als we nou de tolwegen hadden opgezocht en naar Carcassonne waren gereden, hadden we dan geen leukere vakantie gehad? Ja, op korte termijn waren we blij geweest, want we zouden ons doel halen. Maar waarschijnlijk waren we vermoeider aangekomen, waren we 2 dagen kwijt geweest aan saaie snelwegen en maar een halve ervaring rijker thuis gekomen.
Als je het niet weet, ga je op onderzoek uit
Dit is wat onze trip zo leuk maakte. Klopt het niet met wat er op de kaart staat? Prima, we rijden een rondje en zoeken aan de hand van onze omgeving wel naar nieuwe aanknopingspunten. Kost wat kilometers, maar je ziet onderweg veel meer en oh the joy als we weer een leuk plekje hadden gevonden.
In plaats van vast te houden aan veilige patronen (de snelweg opzoeken en met de meute mee) die ons op korte termijn hadden geholpen (namelijk ons naar Carcassonne brengen), zouden we daarmee ons werkelijke doel voorbijgeschoten zijn.
De werkelijke bestemming was niet die prachtige vestingstad, maar de reis op zich was waar we behoefte aan hadden. Die reis, die zoektocht gaf ons veel meer mogelijkheid om te verkennen, te kijken, te ontdekken en te genieten van waar we ons bevonden. We kregen de mogelijkheid om vaardigheden te ontdekken waarvan we niet wisten dat we die in ons hadden. Nooit gedacht dat ik met mijn richtingsgevoel kaart zou kunnen lezen. We werden gedwongen ons Frans weer af te stoffen (want anders kom je niet ver in landelijk Frankrijk). En we werden gedwongen in het moment te zijn. Zijn met wat is, met wat zich voordoet.
Dat is ook wat deze tijd van ons vraagt. Om me heen zie ik dat veel mensen driftig op zoek zijn naar de eerste beste afslag die naar de oude vertrouwde snelweg leidt. Maar gun jezelf eens de kans om op de verlaten landweggetjes te blijven. Verdwaal hier en daar eens, want echt je kan zomaar ergens uitkomen wat je veel meer brengt dan je van te voren had kunnen bedenken.